剃毛、家用拔毛器同激光脫毛有咩分別?


夏天又嚟啦!毛毛點算好?如果粗略處理,可能引起發炎或斑點等問題。今日就同加大分享各種脫毛方法的好與壞。

剃毛

剃毛可算係最方便快捷嘅脫毛方法。但要留意剃毛時,表面嘅皮膚有可能少部分一齊被掛掉,變小傷痕,或可能從傷口引起痕癢或發炎症狀。發炎後可能會變成色斑(發炎後色素沈澱),尤其係亞洲人,較多腋下變黑嘅情況。

拔毛器

反覆地拔毛會造成毛孔變形出口阻塞,令長長嘅毛髮無法正常伸展出去,反而倒捲刺入皮膚或再倒入皮膚下層生長。所以一個星期自行磨砂一次,當死皮脫落後,毛髮就自然推出去。

激光脫毛

激光穿透皮膚表層到毛髮嘅毛囊根部, 毛乾同毛囊內嘅黑色素吸收光,產生足夠熱能後,刺激囊幹細胞。毛髮代謝後,就自己會脫落。所以係真正醫學上嘅健康脫毛方案。


63 views

 

尖沙咀加拿分道4-4A利嘉大廈1601室
 

 營業時間

星期一 至 星期五 : 12pm - 9pm  

​​星期六 : 11am - 8pm